Gıda Laboratuvarları başta olmak üzere üretim tesislerinde kullanılan sarf malzemeler ve cihazlar konusunda ürün satışı yapmaktayız.
Besinlerden gerekli vitamin, mineral desteğini almak için çok fazla işlemden geçmemesi gerekir. Aynı zamanda ithalat sonucu ülkemize gelen ürünlerde uzun süre dayanıklı kalması için fazla kimyasal ürünler kullanılabilmektedir. Bu durum insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Yararlı olarak bildiğimiz besinler daha çok zarar vermeye başlar. Genellikle satış yapılmadan hemen önce hızlı bir şekilde gıda analiz testleri yapılmalıdır. Bu testler çoğunlukla laboratuvar ortamlarında yapılır.
Bireylerin sağlığı için oldukça gerekli işlemlerdir ve sağlık sektörünün ayakta kalmasını sağlar. İşlenmiş ya da fazla kimyasal madde kullanarak elde edilmiş gıda ürünleri Bakanlık tarafından tespit edilip satışının durdurulması gerekir. Aynı zamanda birçok firma tarafından da gıda analiz cihazları ile test yapıldıktan sonra ürünleri satışa sunulmalıdır. Böylece insan sağlığı tehlikeye atılmamış olur. Gıdaların son kullanma tarihleri kısa olabileceği için bu test aşaması hızlı bir şekilde yapılması gerekir. Böylece gıdalar bozulmadan kullanıcılara ulaşmalıdır. Testler ise gıda analiz cihazları ile yapılmaktadır. Taşıma kolaylığı bulunan, hızlı bir şekilde sonuç veren gıda analiz cihazları bulunmaktadır.
Gıda Analiz Yöntemleri Nelerdir?
Gıda analiz yöntemleri gün geçtikçe gelişmektedir. Birçok yöntem benzer olsa da farklılık gerektiren durumlar için özgün gıda analiz cihazları üretilmektedir. Amaç hızlı bir şekilde gıdaları analiz edip satışa sunmaktır. Bu yüzden mümkün olduğunca gıda analizleri hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Herhangi bir sorun saptanan gıdalar satışa çıkarılmamaktadır. Satışta olan ürünler test yapılıp olumsuz sonuç alındığında genellikle toplatılmaktadır. Bu yüzden firmaların gıda analiz yöntemlerini kullanarak test yaptırıp uygun şartlar sağlandığında ürünler satışa çıkarılmalıdır.
Gıda analizleri genellikle laboratuvar ortamlarında yapılmaktadır. Gıdalardan örnek alınmakta sonrasında bu gıdaların içerikleri incelenmektedir. Bu inceleme için gıda analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Laboratuvarlar uluslararası, TSE ISO/IEC 17025 Test ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standartlarına uygun olarak yapılmaktadır.
Gıda analiz yöntemleri farklı türlere ayrılmaktadır. Bunlar: Kimyasal analizler, fiziksel analizler, GDO analizleri, tür analizleri, mikrobiyoloji analizleri, mikotoksin analizleri, ambalaj analizleri, biyotoksin analizleridir. Farklı amaçlar için analiz yöntemleri kullanılmaktadır ve onlara uygun olarak gıda analiz cihazları kullanılmaktadır. Bu yöntemler gıdaların kalitesini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu yöntemleri uygulayan kişiler uzman olmalı ve laboratuvar ortamlarını aktif olarak kullanmalıdır.
Gıda Analiz Yöntemlerinde Kullanılan Cihazlar Nelerdir?
Farklı amaçlarla gıda analizleri yapılmaktadır. Bazı gıdalar hemen test edilmelidir. Yöntemlere uygun cihaz kullanmak gerekir. Gıda analiz cihazları şunlardır :
Çalkalayıcılar, İletkenlik Ölçerler, İyon Metreler, İnkübatörler, Basınç ve vakum ölçerler, Banyolar ve sirkülatörler, Fermönterler, Blenderlar, Değirmenler, Cam malzeme yıkama sistemleri, Blok ısıtıcılar, Kükürt analiz cihazları, Ph metre, Tuzluluk ölçerler, Su arıtma sistemleri, Sterilizatörler, Teraziler, PCR, Santrifüjler, Sıcaklık kontrollü soğutma ve ısıtma cihazları, Kül fırını, Etüv
Ayrıca yeni çıkan ve laboratuvarlarda kullanılan birçok cihaz bulunmaktadır. İhtiyaca uygun olarak farklı cihazlar da üretilmektedir. Böylece gıda analizleri kolay ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır.