Teknolojinin gelişimi ile birlikte bilimsel çalışmaların ilerleyişi de hızlanmıştır. Ölçümlerin otomatik, hızlı ve doğru olması bilim açısından deneylerin daha çok yapılma olanağı sağmıştır. Okullarda, kimya, biyoloji ya da klinik çalışmalarında laboratuvar ürünleri arasında sıklıkla kullanılan araçlardan biri de nem tayin cihazıdır. Bu cihazlar sayesinde maddelerin sıvı oranı yani nem oranı ölçülmektedir.
Katı madde ve sıvı madde arasındaki kütle hacmini nem tayin cihazından ölçülür. Böylece karışımların ne kadar doğru olduğu ya da çalışma sonucu ne kadar kütle elde edildiği, değişim gözlendiği saptanabilmektedir. Ölçüm yapılacak numunelerin katı ve sıvı eklendikten sonra ölçümünü nem tayin cihazı yapmaktadır. Bu cihazların kullanımı ise çoğunlukla laboratuvar ortamlarında gerçekleşmektedir.
Nem Tayin Cihazı Nasıl Çalışır?
Katı ve sıvı maddelerin karışımında ölçü kullanımı gerekebilir. Çözeltilerin elde edilmesinde ne kadar sıvı madde ne kadar katı madde ekleneceği belirlemek için kütlesinin ölçülmesi gerekir. Bunun ölçümü ise nem tayin cihazı ile yapılmaktadır. Cihazın içerisinde ısı ve terazi bulunur. Bu iki faktör sayesinde maddelerin kütlesi ölçülür. Başlangıçta cam kapta numune ölçülür sıvı eklendikçe ne kadar olduğunu saptamak için tekrar kap cihazda ölçülür. Başlangıç ve son arasındaki fark alınarak kütle hesaplanmış olur. Nemli yani daha çok sıvı eklenmiş ürünler için nem tayin cihazından ısı verilerek sıvının kaybı sağlanır.
Başlangıç ve sonda yapılan ölçümleri nem tayin cihazı yüzde olarak vermektedir. Böylece hassas ölçümler yapmak için ideal bir cihazdır. Laboratuvar ortamlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda gıda sektöründe kuruluk oranlarını ölçmeye de yaramaktadır. Böylece gıdaların paketlenmeden yüzde yüz oranında kuru olması sağlanmaktadır. Böylece böceklenme ya da gıdanın yapısının bozulmasının önüne geçilmektedir. Nem tayin cihazının içinde ısıtıcı bulunmaktadır. Nem oranı yüksek maddelerin kuru yapıya dönmesi sağlanmaktadır.
Nem tayin cihazının yüzde olarak doğru, işlevsel ve uzun ömürlü olması çok önemlidir. Bu yüzden mümkün olduğunca kaliteli nem tayin cihazı seçmek gerekir. İlk ve sondaki kütle ölçümü yaparken uzun süre bekletmemeli ve hemen doğru küsurat ile hesaplayabilmelidir. Böylece yapılan çalışma hızlı ve doğru bir şekilde tamamlanabilecektir.
Nem Tayin Cihazı Nasıl Kullanılır?
Öncelikle numuneleri hazırlamak gerekir. Sonrasında sıcaklık ve süreyi otomatik olarak seçilmelidir. Cihaz çalışmadan kapağı kapatılmalı ve çalıştırılmalıdır. Numunenin nem ve kuruluk oranı yaklaşık olarak yarım saatte gösterilmektedir. Bu süreden sonra yapılan çalışmalarda nem ve kuruluk oranlarında değişim olacaktır. Değerler sabitlik aşamasına geldikten sonra dijital ekranda yüzde olarak bilgiler verilir. Böylece nem tayin cihazı sorunsuz ve kolay şekilde kullanılmış olur.
Nem Tayin Cihazı Nerelerde Kullanılır?
Nem tayin cihazı çoğunlukla laboratuvarlarda kullanılmaktadır. Gıda, endüstri, biyoloji, kimya laboratuvarlarında tercih edilmektedir. Numunelerin kuru ve nemlilik oranları kütlesel olarak hesaplanır. Doğru sonuçlar elde edebilmek için numuneleri birkaç kez aynı işlemden geçirmek gerekir. Tam otomatik ve yarı otomatik çalışma modları ile ürün analizi için gerekli olabilecek optimum parametrelerin seçimi mümkündür. 2 değişik formatta GLP dökümantasyonu alınabilir.
Nem Tayin Cihazı Fiyatları
Dayanıklı ve 2 yıl garantili olarak satışını yaptığımız nem tayin cihazları fiyatları, marka ve modele göre değişiklik göstermektedir. Kullanımı kolay ve dayanıklı ürünler uygun fiyat seçenekleri ile online satış mağazamızda satılmaktadır.