Atago Pal-1 Blt/İ Dijital Meyve/Meyve Suyu Refraktometresi Wireless Data Logging
Hızlı ve güvenilir bir şekilde meyve suyu, yiyecek ve içeceklerde, çorba, sos, ketçap, domates sosu,..
Atago Pal-2 Dijital Refraktometre 45.0... 93.0 %Brix
Hızlı ve doğru ölçümler için ATAGO PAL-2 dijital refraktometre cihazı 45.0... 93.0 %Brix ölçüm aralı..
ATAGO MASTER-10M Refraktometre 0 - 10 % Brix
MASTER-10 serisi , Genellikle gıda ürünleri, ilaçlar, kimyasal solüsyonlar ve endüstriyel sıvılardak..
Atago Master-20M Refraktometre 0.0... 20.0 %Brix
Benzersiz tasarımı ve yenilenen teknolojisi ile geniş bir alanda kullanım için özel olarak geliştiri..
Atago Master-20PM Refraktometre 0.0... 20.0 % Brix
Modern ve Yenilikçi tasarımı ile her alanda rahatlıkla kullanabileceğiniz, Master-20PM modeli&n..
Atago Master-M Refraktometre 0.0... 33.0 % Brix
ATAGO dayanıklı ve geniş kullanım alanına sahip, El Tipi Refraktometre MASTER-M, su geçirmez özellik..
Atago Master-53M Refraktometre 0.0... 53.0 % Brix
Modern ve yenilikçi tasarıma sahip MASTER-53M, tüm ihtiyaçlarınızı rahat bir şekilde karşılamanız iç..
Atago Master-53PM Refraktometre 0.0... 53.0 % Brix
Geniş kullanım alanına sahip ATAGO refraktometre cihazları krema bazlı soslar, yoğurt, mayonez ve en..
Atago Master-500 Refraktometre 0.0... 90.0 %Brix
Modern ve Yenilikçi tasarımlara sahip ATOGO refraktometre cihazları su altında “Yıkanabilir” özelliğ..
Atago PAL-3 Dijital Refraktometre 0.0... 93.0 %Brix
Yeni teknolojisi ile Atago Pal-3 Dijital Refraktometre; geniş ölçüm aralığı ile yiyecek ve içecekler..
ATAGO PAL-α Dijital Refraktometre 0.0... 85.0 %Brix
Modern ve Yenilikçi ATAGO PAL-α çoğu pişirme çeşidindeki numunelerin ve numunelerin ölçülmesi için k..
ATAGO PAL-H Dijital Refraktometre 0.0... 93.0 %Brix
ATAGO PAL-H; Çorba, sos, şurup, reçel, soya sütü gibi yüksek sıcaklığa sahip numuneler ölçüm için ge..
Refraktometre Nedir ?
Refraktometre gıda laboratuvarı başta olmak üzere ölçüm yapmak amacıyla kullanılır. Katı ve sıvı maddelerin ölçümü refraktometre ile yapılmaktadır. Sulu çözelti, katı ve sıvı karışımlarında ne kadar ölçü kullanıldığını ölçmeye yarayan basit bir araçtır. Katı maddelerinin ölçümünü hızlı ve doğru bir şekilde ölçmeye yarar. Katı maddelerin içine birkaç damla sıvı ekleyerek katı cisim ya da maddelerin miktarını ölçmek mümkündür. Refraktometre İngilizce’den kırılma anlamından gelmektedir. Türkçeleştirilmiş anlamı ise kırılma açısı denilmektedir.
Refraktometre kimya derslerinde, klinik laboratuvarlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Doğru ve hızlı ölçüm yapmak için laboratuvarlarda olmazsa olmaz cihazlar arasındadır. Bir sıvıya ışık temas ettiği anda kırılma meydana gelir. Işığın yön değiştirirken derecesi ve sapma yönü ölçmeye yarar. Refraktometre bu ışınların sapma yönlerini tespit edere ölçme işlemini yapmaktadır. Sonrasında ise derecelendirme kırılma indisi yani nD şeklinde değerlendirilir. Bu ölçme derecelendirmeleri ile çözeltilerin konsantrasyonu değerlendirilebilir. Özellikle katı ve sıvı maddelerin karışımlarını doğru ve hızlı bir şekilde ölçmek için sıklıkla kullanılmaktadır.
Refraktometre birçok cihazdan daha fazla kırılma derecesine sahiptir. Bu sayede doğru ve hızlı ölçümler yapabilmektedir. Ölçüm kabın birleşme kısmında yani prizma ve çözünürlüğün bulunduğu noktada birleşerek ölçüm yapar. Düşük çözeltilerde yüksek kırılma gerçekleşir. Tam tersi de olarak da yüksek çözeltilerde düşük kırılma gerçekleşir. Yüksek okuma derecesi düşük kırılma ile gerçekleşir ve okuması da düşüktür. Düşük okuma derecesinde ise okuma oranı daha yüksektir.
Refraktometre Çeşitleri Nelerdir?
Refraktometre saha cihazı olarak da geçmektedir. Kimya ile ilgilenen, klinik çalışma yapanların çok kullandığı ölçme araçlarının başında gelmektedir. Aynı zamanda veterinerler de sıklıkla kullanmaktadır. Refraktometre üç çeşidi vardır.
Abbe Refraktometre : Kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. Hem manuel hem de dijital abbe refraktometre bulunmaktadır. Abbe refraktometre beş kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar ise: prizma, termometre haznesi, su giriş ve çıkış kısımları, vidalar ve oküler yani ölçüm skalasıdır.
El Refraktometre : İki seçeneği bulunur. Bunlar dürbünlü refraktometre ve dijital refraktometredir. Hızlı ve doğru sonuç alınan ölçüm araçlarıdır. Kullanımı oldukça basit ve kolay olduğu için birçok alanda rahatlıkla tercih edilebilir. Küçük, yer kaplamayan bir cihaz olduğu için acil durumlarda taşınabilir.Aynı zamanda gıda ürünlerinin denetiminde de sıklıkla kullanılmaktadır. Gıda ürünlerinin üretiminde de ne kadar katı ürün ne kadar sıvı ürün eklenmesi gerektiğini ölçmeye yardımcı olur. El refraktörlerinin kısımları ise şunlardan oluşmaktadır: oküler, vidalar, prizma haznesi, kalibrasyon vidası ve tutma koludur. Prizma haznesinde ise iki kısım vardır. Bunlar ise prizma ve ışık toplama kapağıdır.
Dijital Refraktometre : Kullanımı oldukça basit ve sonuçları doğru gösteren ölçme aletlerindendir. Hızlı ve kesin sonuçları alınır. Uygulaması kolaydır ve sonuçları dijital bir şekilde ekranda gösterir. Önemli çalışmalarda hassas ölçü birimi ile doğru sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bu yüzden klinik çalışmalarda, kimya deneylerinde sıklıkla kullanılmaktadır.