Santrifüjler , partikülleri bir çözeltiden ayırmak için kullanılan
yaygın laboratuvar ekipmanı parçalarıdır. Bu parçacıklar, ortamın boyutuna,
şekline, yoğunluğuna ve viskozitesine göre ayrılır. Ayırma işlemi rotor hızına
bağlıdır.
Laboratuvar santrifüjleri, günümüzde en yaygın laboratuvar ekipmanlarından biridir. Hem araştırma hem de klinik ortamlarda kullanılırlar ve çok sayıda laboratuvarda bulunabilirler, ancak belki de en çok kimya, biyokimya ve moleküler biyoloji laboratuvarlarında kullanılırlar.
Santrifüjlerin uzun bir geçmişi olmasına rağmen - ilk olarak 1800'lerin sonlarından beri kremayı sütten ayırmak için kullandı. Bununla beraber teknolojik gelişmeler ve ihtiyaçların artış göstermesi ile daha farklı kapasitelere sahip santrifüj cihazları üretilmeye başlandı.
Santrifüj Neden Kullanılır ?
Santrifüjler, çeşitli laboratuvarlarda sıvıları, gazları veya sıvıları yoğunluğa göre ayırmak için kullanılır. Araştırma ve klinik laboratuvarlarında santrifüjler genellikle hücre, organel, virüs, protein ve nükleik asit saflaştırması için kullanılır.
Klinik bir ortamda santrifüj kullanımına bir örnek, tam kan bileşenlerinin ayrılması içindir. Farklı analizler, santrifüjleme ile elde edilebilen serum veya plazma gerektirir.
Santrifüj Nasıl Çalışır ?
Bir santrifüj, sıvı numuneleri yüksek hızda döndürmek için bir motor kullanır. Bir santrifüj rotorunun hareket ettiği hız, genellikle yerçekimi birimi (x g ) cinsinden bağıl merkezkaç kuvvetinin kısaltması olan RCF olarak ifade edilir.
Bununla birlikte, birçok cihaz hızı RPM veya dakika başına devir olarak gösterecektir. Merkezkaç kuvveti, yoğun bileşenleri kabın dışına doğru hareket ettirerek katıların tamamen ve hızlı bir şekilde çökmesini sağlar.
Boyut, numune kapasitesi ve rotor tipine göre değişen farklı santrifüj türleri vardır. Laboratuvarınız için bir santrifüj cihazı alma zamanı geldiğinde, rotor tipi karar vermenizde önemli bir rol oynar. Bunun nedeni, rotorun hangi tür uygulamaları gerçekleştirebileceğinizi etkilemesidir.
Ayrıca santrifüjlerde rotor boşluklarına uyan cam veya plastik tüpler kullanılır. Numune tüplerinin boyutu ve tipi ünitede kullanılabilecek numuneleri etkiler.
Örneğin, cam tüpler solventlerin çoğuyla birlikte kullanılabilir ancak genellikle daha pahalıdır. Dikkatli kullanıldığında plastik tüpler de aynı derecede dayanıklı olabilir.
Satışını yaptığımız tüm Santrifüj cihazları öncelikle mikrobiyoloji, mikroskopi, kimya, tıp, genetik vb. alanlarda kullanılmaktadır. 2 yıl garantili olarak Santrifüj cihazları arasında yaygın olarak kullanılan soğutmalı santrifüjler genellikle canlı hücrelerin ve de proteinlerin ayrıştırılmasında kullanılır.
Santrifüj İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Santrifüj cihazına uygun
plastik veya cam malzemeler cihaza düzgün şekilde yerleştirilir.
Merkezcil kuvvetin
sağlıklı bir şekilde sağlanması için tüpler simetrik olarak yerleştirilmelidir.
İşlem öncesi tümler dikey
halde olmasına rağmen, işlem sonrası yatay bir şekilde karıştırma ve ayrıştırma
işlemleri gerçekleşir.