Laboratuvarlarda deneyler, klinik çalışmalar yapılmaktadır. Genellikle uzman kişiler kullanmakla birlikte öğrenciler uzmanların denetiminde çalışmalarını laboratuvarlarda gerçekleştirir. Bu sayede deney yapabilme, bilim adına yenilikleri keşfetme ya da denetim yapabilme gibi önemli görevleri öğrenme aşamasında kullanabilmektedir. Laboratuvar malzeme çeşitleri oldukça fazladır. Cam, metal, seramik, plastik laboratuvar malzemeleri bulunmaktadır. Isı, darbe, kullanılan kimya maddelerinin özelliklerine göre bu malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemeler aynı zamanda kimya laboratuvarlarında da sıklıkla tercih edilmektedir.
Kimya laboratuvarları maddenin yapısını, dönüşümünü inceleyen bilim dalıdır. Maddenin yapısını ve değişimini incelemek için deneysel alana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ortam ise kimya laboratuvardır. Laboratuvar malzemeleri ile deney yaparak maddenin yapısı, birleşimi, tepkimesi ölçülür ve yeni madde oluşumu keşfedilmeye yarar.
Kimya Laboratuvarı Malzemeleri ve Özellikleri Nelerdir?
Deneylerde ve önemli kimya, biyoloji ve klinik çalışmalar laboratuvar ortamlarında özel malzemeler ile yapılmaktadır. Bu malzemelerin dayanıklı ve kaliteli olması uzun yıllar kullanılmasını sağlar. Bu malzemelerin kullanımı öncelikle uzman yardımı ile olmalı, aşama aşama öğrenilmelidir. Sonrasında kişi uzmanlaştıkça kendisi deneyler ve çalışmalar yapabilir.
Kimya laboratuvarı malzemeleri sıcaklık kullanımı, maddelerin özellikleri, etki tepki özelliklerine bağlı olarak seçilmektedir. Örneğin sıcaklık kullanılacaksa malzemenin cam ya da seramik olması gerekir. Isıya dayanıklı olmayan ya da maddelerin yapısını değiştirecek malzemeler kullanılmamalıdır.
Beherglas : Genellikle birçok katı sıvı, sıvı sıvı, katı katı maddeleri karıştırmak, çözelti elde etmek için kullanılan malzemedir. Kimya laboratuvarında olmazsa olmaz ürünler arasındadır. Genel görünümü ile geniş bardağı andırır. Dış kısmında hacim ölçen bölümler vardır. Maddelerin ölçülü bir şekilde konulmasına yardımcı olur. Böylece hızlı ve etkili bir şekilde çalışmalar yapılmaktadır. Kapak bulunmaktadır. Cam ve plastik olarak iki türde üretilebilmektedir. Cam beherglasslarda ısı ile işlem yapılabilmektedir. 25-50-100 mL olarak üç tür hacimde üretilmektedir. Sıvı maddelerin kolayca akabilmesi için oluklu bir kısım yapılmıştır. Böylece sıvıların kolayca akmasını, katı maddelerin zeminde kalması sağlanır.
Mezür (Dereceli Silindir) : Saf sıvılar ile yapılan deney ya da çalışmalarda kullanılan kimyasal laboratuvar malzemeler arasındadır. Dış kısmında hacmi ölçen bölümler bulunmaktadır. Bu kısım sayesinde kolaylıkla uygun ölçülerde ürünler konulur ve hızlı bir şekilde çalışma yapılır. 50-100 ml arasında ölçü yapan mezürler bulunmaktadır. Çok hassas ölçüm yapılmadığı için sıvılar ekstra öncesinde ölçülmelidir.
Erlenmayer : Üst kısmı dar alt bölümü geniş olan kimya laboratuvarı malzemesidir. Titrasyon, çözelti elde etme gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda birçok sıvı ile elde edilmiş çalışmaların saklanmasını sağlar.
Pipet : Sıvıları hassas bir şekilde ölçüp karıştırılmasını sağlayan laboratuvar malzemesidir. Az sıvıların karışmasını sağlar. Sıvıları aktarma işlemleri için kullanılır. Dereceli ve tam ölçü pipetler sıklıkla kullanılır. Tam ölçü pipetlerin özellikleri arasında sıcaklık ve ölçümleri üzerinde otomatik yazılır. Dereceli pipetlerde ise üst kısmında yazarak ölçüm yapılmasını sağlar.
Büret : Az ya da belirli aralıklarla sıvı aktarımı yapılacak malzemeler kullanıldığında büret kullanılır. Titarsyon işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Üst kısmında musluk kısmı bulunur. Alt kısmı ise damlalık bölümü ile sıvıların aktarımı yapılır.
Cam Balon : Kimyasal karışımlar, çözelti elde edilir. Yapılan çalışmaların saklanmasına yardımcı olur. Isıtmadan sonra ılık ya da soğuk kullanılacak karışımların soğumasına yardımcı olan laboratuvar malzemelerindendir.
Ayırma Hunisi nedir : Ayırma Hunisi, sıvı-sıvı heterojen karışımları birbirinden ayırmaya yarayan bir cam malzemedir. Üstünde bir kapak(plastik veya cam), altında ise bir musluk bulunur. Heterojen karışım kapak kaldırılarak bir huni yardımıyla, ayırma hunisinin içine alınır. Bir süre bekledikten sonra, 2 faz oluşacak(yoğunluğu fazla olan alttaki sıvıdır.) ve sıvılar arasındaki çizgi musluğun deliğinin çizgisine gelene kadar musluk açık tutularak alt faz(alttaki sıvı)başka bir behere(dereceli cam kap) alınır. Bu şekilde ayırma gerçekleşmiş olur.